🔍 Бид дараах байдлаар шалгалт хийлээ.
1. Шоколад цайрах хоёр шалтгаан
Олон хүнсний бүтээгдэхүүний адил шоколад нь муудаж, хугацаа нь дуусдаг. Гэхдээ өнгө нь цайсан буюу цагаарсан шоколад нь идэж болохооргүй, хортой болсны илрэл биш юм.
Шоколад цайх нь хоёр шалтгаанаас буюу найрлага дахь сахар эсвэл өөх тосноос болж үүсдэг байна.
2020 онд Жошуа Хэүлэр (Joshua Heuler) нарын “Scientific Reports” сэтгүүлд хэвлүүлсэн “Раман спектрометрийг ашиглан шоколадны цайралтыг дор нь илрүүлэх, тодорхойлох болон цэвэрлэх нь” (Point-of-care detection, characterization, and removal of chocolate bloom using a handheld Raman spectrometer) өгүүлэлд шоколаданд агуулагддаг сахар эсвэл өөх тос нь тохиромжгүй орчинд хадгалснаас буюу хуурай, чийглэгийн хэмжээ зэргээс шалтгаалан үүсдэг гэж тайлбарласан байна.
Жишээ нь, шоколадыг чийглэг орчинд хадгалбал сахар чийгтэй нийлэгжиж шоколадын гадаргууд цагаан талстжилт үүсгэдэг байна.
Гэхдээ цагаарсан, цайрсан шоколадыг муудаж, хөгзөрсөн шоколадтай андуурч болохгүй гэж Виржиниа Тек их сургуулийн Хоолны Инновацын хөтөлбөрийн захирал Жоэл Эйферт (Joell Eifert) USA TODAY-д мэдээлсэн байна. Тэрээр цааш тайлбарлахдаа шоколад цайрах нь “шоколадны бүтцийг бага зэрэг өөрчилж болох ч амтанд ихээхэн нөлөөлөхгүй, идэхэд ямар ч аюулгүй” гэжээ.
Хэрвээ шоколадын чанарыг алдагдуулахгүй байхыг хүсвэл хуурай, хүйтэн, харанхуй орчинд хадгалах нь хамгийн тохиромжтой байдаг байна.
Харин шоколадын хадгалах хугацаа өнгөрсөн, амт алдагдсан, цаашлаад ногоон хөгз тогтсон байвал идэж болохгүй.
Шоколадын төрлөөс хамаарч дуусах хугацаа нь өөр байдаг. Хар шоколад буюу хольцгүй эсвэл хольц багатай шоколад хоёр жил хүртэл хадгалагдах боломжтой байдаг бол хольц ихтэй байх тусмаа дуусах хугацаа нь бага байдаг байна.
2. Цагаарсан шоколад хорт хавдар үүсгэдэг гэх мэдээлэл худал
Цагаарсан шоколад нь хорт хавдар үүсгэдэг гэх мэдээлэл худал бөгөөд эсрэгээрээ хавдрын эсрэг үйлчилгээтэй био идэвхит бодисууд шоколаданд агуулагддаг байна.
Мариа Анжелес Мартин (María Angeles Martín) нарын 2016 онд “Diseases” сэтгүүлд хэвлүүлсэн “Шулуун гэдэсний хавдраас какаоны сэргийлэх чадвар болон какаоны антиоксидантууд” (Preventive Effects of Cocoa and Cocoa Antioxidants in Colon Cancer) өгүүлэлд шоколаданд агуулагддаг флавоноидын бүлгийн бодисууд нь хавдрын эсрэг үйлчилгээтэй болохыг онцолсон байна.